Szivattyú és lerakó csoportok Navigálás a kriptovizeken

A pump and dump csoportok egyre nagyobb problémát jelentenek a blockchain arénában. Egy újabb tanulmány a The Social Science Research Network (SSRN) kutatói által elvégzett kutatás során 2018. január közepe és július eleje közötti hat hónapos időszakban mintegy 4818 kriptopumpa- és lerakódási rendszert azonosítottak. mint Izrael.

A kutatók átfogó adatgyűjtési folyamatot használtak, amely kizárólag a táviratra és a viszályra összpontosított. A csalók ezt a két népszerű közösségi üzenetküldő alkalmazást használják, hogy rendszeresen vonzzák a gyanútlan befektetők ezreit. A cikk azt mutatta, hogy a homályos és alacsony kupakú érmék átlagosan profitot nyernek 23 százalék viszályon keresztül. Hasonlítsa ezt össze egy gyengével 3,5 százalék amikor az első 75 érme egyikét használja.

Mik azok a szivattyúk és ürítők, és hogyan működnek?

A szivattyú és a szeméttelep nem endemikus a kriptográfia szempontjából. Jellemzően minden olyan piacon megjelennek, amely nagy mennyiségű tőkét vonzani kezd. Az 1600-as évek elején az első részvénypiacokon tapasztaltak, és még a Kínában is megtalálhatók fillérnyi részvény a jelenlegi nagy tőzsdéken.

A pump and dumpokat erős marketingesek kezdeményezik, akik népszerűsítik vagy szivattyú meghatározott érmék / részvények / eszközök abban a reményben, hogy felidézhetik az árakat és ideiglenesen felemelhetik az árat. A Hype kulcsfontosságú összetevő abban, hogy a vásárlók felszálljanak a fedélzetre, vagy kockáztassák a #FOMO-t. Ezt ma sokkal könnyebb megtenni a közösségi média platformok térnyerésével és az általuk elért relatív névtelenséggel.

A legtöbb esetben ezek a marketingesek megvásárolják az érmét, mielőtt népszerűsítenék, hogy biztosan jó áron juthassanak be. A szivattyú és a szeméttároló különösen jól működik az alacsony tőkésítésű érméknél, mert sokkal könnyebb az árat felnyomni. A kifizetések is egyértelműen jobbak. Miután elegendő befektetőt (balekot) vonzottak a csoporthoz, itt az ideje, hogy kezdeményezzék a műveletet: “mozgassuk az árat!”

Az utcai részvényeket eladók éjszakai énekese a Déli-tengeri buborék idején.

A „Részvények éjszakai énekese” részvényeket árusító utcákon a Déli-tengeri buborék idején. Amszterdam 1720.

Az alapítók közlik, hogy ideje elkezdeni a vásárlást, és a kombinált vásárlási nyomás gyorsan megemeli az árakat. Ezen a ponton a bennfentesek már kezdenek megszabadulni érmeiktől, anélkül, hogy tájékoztatnák az úgynevezett bennfentes vagy VIP csoport felhasználóit. E csoportok közül sokan még merészen is díjat számítanak fel a hozzáférésért, tovább ösztönözve a kizárólagosság gondolatát.

Annak érdekében, hogy továbbra is növeljék a csapattámogatást, gyakran szivárogtatnak információkat más közösségi média csatornákra annak reményében, hogy minél több balek kerüljön a fedélzetre. Amikor az ár jelentősen elmozdult, akkor kezdeményezik a lerak, minden érméjük eladása és egészséges haszonszerzés.

Hogyan lehet biztonságban maradni

Tartsa távol az alacsony likviditású érméktől

Egyes befektetők az alacsony kupakú érmék adásvételét támogatják. Hatalmas előrejelzésekkel, amelyek valójában jövedelmező stratégiát jelenthetnek – ha tudod, mit csinálsz. Tapasztalt kereskedők azonban elmondják, hogy a gyakorlatban sokkal könnyebb alacsony volumenű eszközökbe kerülni, mint kijutni. Ha mégis úgy dönt, hogy alacsony sapkás érmékkel spekulál, ismerje el a magas kockázatot, és ne fogadjon el a gazdaságban. Ahogy mondani szokták:

“Ha túl jól hangzik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is!”


Általános ökölszabály: kerülni kell az érméket, amelyek napi mennyisége 100 000 USD alatt van. A sáv meglehetősen alacsony a kriptóban, és ez a szám akár túl agresszív is lehet. Mint mindig, ez sem jelent befektetési tanácsot, így tegye meg saját kutatásait is. Lehet, hogy a Bitcoin unalmas a többi érméhez képest, de van egy oka annak, hogy tíz év után is áll. Néhány alacsony tőkeértékű példát talál a kriptovaluta árkövetőnkön:

Kis napi mennyiségű érmék.

Kis napi mennyiségű érmék

Maradjon távol a Pump and Dump csoportoktól

Ez nyilvánvaló tanácsnak tűnhet, ám a befektetőket továbbra is becsapják a nagy nyereségű rendszerek, például a Bitconnect. Jelenleg nagyon sokan próbálják online értékesíteni a pump and dump csoportokat. Ez továbbra is meglehetősen jövedelmező vállalkozás a csalók számára. Mint a kutatásban említettük, a Telegram és a Discord továbbra is népszerű hangout ezeknek a csoportoknak, ezért maradjon éber, ha rendszeres felhasználó vagy. Még a YouTube-nak is vannak olyan megkérdőjelezhető befolyásolói, akik megpróbálják népszerűsíteni ezeket a csatornákat.

Most megkísértheti az ötlet, hogy maga menjen a pump and dump vonaton. A következő srác vagy bennfentes túlszárnyalása kockázatos üzlet. Komolyan, ne csináld. Sok csoport önmagában piramis séma. A csoport vezetői nagyon udvariasan biztosítják a be- és kilépés időzítését, de nincs megbízható módja annak, hogy megtudjuk, mikor lépnek be és ki valójában. Lehet, hogy van szerencséd profitot elérni, de vajon megéri-e a lehetőséget?

Végső gondolatok

A pump and dump csoportok egyértelműen olyan kérdéseket jelentenek, amelyekkel foglalkozni kell. A befektetőknek magasabb szintű biztonságra van szükségük, ha hosszú távra szeretnének belépni. Ez nagyrészt azért van, mert a kriptográfia nem szabályozott, bár lépéseket tesznek ennek kezelésére. Ennek ellenére, bár sok érme nullára fog kerülni, a Bitcoin és más kriptovaluta projektek mögött meghúzódó alapok továbbra is szilárdak. A kripto egésze nem vezet sehova.

A mainstream média nagy része a kriptopénzpiacok korrupciójára összpontosít. Ez kényelmesen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a kormányokban, a vállalatokban és a központi bankokban már elterjedt a korrupció, amelyre a jelenlegi pénzügyi rendszerünk épül. Ahogy Andreas Antonopolous, a Bitcoin szószólója olyan ékesszólóan fogalmaz, néhányan közülünk csak megtanulhatunk, ha átverünk, majd tanulunk a hibáinkból.

Ez nem érv a pump és dump csoportok mellett. Éppen ellenkezőleg, az önképzés a legjobb eszköz e kockázatos vizeken való hajózáshoz. Ügyeljen arra, hogy ne maradjon a táskában, vagy talán megfelelőbb: győződjön meg arról, hogy nem hagyja a táskát mentőcsónakként használni.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map