Ki áll a villámhálózat mögött?

Nagy érdeklődés övezte a Villámhálózatot és annak képességeit, amelyek segítenek megoldani a Bitcoin méretezhetőségi problémáit. A Bitcoin-felhasználóknak komoly szükségük van a jelenlegi tranzakciós díjak és a tapasztalt időeltolódások alóli felmentésre, és a kriptográfiai közösségben sokan a Villámhálózatot várják megtakarítási kegyelmükből. Szánjunk egy percet arra, hogy megvizsgáljuk ezt a forradalmi protokollt és annak létrejöttét.

Mi a villámhálózat?

A Villámhálózat Layer 2 protokollként működik, amely lehetővé teszi a személyes fizetési portálok megnyitását. Ezek a portálok képesek korlátlan tranzakciók küldésére és fogadására a BTC blokklánc ellehetetlenítése nélkül.

Ez úgy valósul meg, hogy a portál bezárásáig nem küldenek adatokat közvetlenül a blokkláncra. Ez jelentősen csökkenti a BTC blokklánc torlódását.

Ennek az elrendezésnek vannak benne rejlő kérdései, amelyeket a piac további fejlődésével kell megoldani. Amint a kriptográfia tovább bővül, könnyen elérhetjük azt a pontot, ahol ezek a fizetési portálok olyan népszerűvé válhatnak, hogy ők is elkezdik torlódást okozni a hálózatban.

Ez nem feltétlenül aggodalomra ad okot évek múlva, így az LN-fejlesztőknek rengeteg idő marad a frissítések konfigurálására.

bitcoin-tansaction-díjak-trustnode-okon keresztül

BTC tranzakciós díjak Trustnode-okon keresztül

A villámhálózat fehér könyve

A Villámhálózat című fehér könyvet 2016. január 14-én adták ki Joseph Poon és Thaddeus Dryja. A villámhálózat koncepciója azonban olyan régi, mint maga a BTC. Satoshi Nakomoto 2009-es BTC szoftver kiadásában a Bitcoin 0.1 tartalmazott egy nyersdokumentumot kód amelyek felhasználhatók a tranzakciók frissítésére a blokkláncra történő feladás előtt.

A koncepciót kibővítették 2013-ban, amikor Mike Hearn közzétett egy további cikket magyarázat elméletének a Bitcoin fejlesztési hírlevelében. Érdekes módon ez a korai elmélet több fél fizetési csatornáját fejezi ki, ezt a funkciót még nem érte el a jelenlegi Lightning Network protokoll.

Egy évvel később a Bitcoin Lightning Network fehér papír egy GitHub bejegyzésen keresztül jelent meg. A Whitepaper leírta a jelenlegi méretezhetőségi problémák okait.


“A Bitcoin blockchain nagy ígéretet támaszt az elosztott főkönyvek iránt, de a blockchain mint fizetési platform önmagában nem képes a közeljövőben bármikor lefedni a világ kereskedelmét” – Lightning Network White Paper.

Láncon kívüli protokoll

A Villámhálózat című fehér könyv számos megoldást kombinált egy olyan láncolat nélküli protokoll létrehozására, amely előre meghatározott szabályok révén biztosította a tisztességet. Ha egy tranzakcióban az egyik fél megpróbálja megcsalni, mondván, régi egyenleget küldve, a hálózat automatikusan megadja a másik félnek a csaló pénzét. Ezek a gazdasági visszatartó tényezők a Villámhálózat kritikus részét képezik.

Jelenleg három fő fejlesztőcsoport dolgozik a Villámhálózaton. Mindegyik csapat a saját kódolási nyelvét használja, de az előre definiált szabályokat BOLT-oknak (a Villámhálózat alapjainak) követve biztosítja, hogy projektjeik megőrizzék az interoperabilitást. Az interoperabilitás komoly gondot jelent a fejlesztők számára, mivel az összes jövőbeni mobil LApps-t bizonyos közös vonásokkal kell kifejleszteni.

A BOLT-ok lehetővé teszik a fejlesztőcsoportok számára, hogy önállóan dolgozzanak, de továbbra is megőrzik a projekt szingularitását. Ez lehetővé tette, hogy a Villámhálózat sokkal gyorsabb ütemben fejlődjön, mint azt korábban lehetségesnek hitték.

Lightning Labs – Villámhálózati démon (GO)

A fejlesztő csapat, a Lightning Labs az elsők között látta meg a lehetőségeket a Villámhálózatban. Elizabeth Stark, a cég vezérigazgatója már komolyan részt vett a BTC piacán, és sokak szerint a decentralizált gazdaság hatalmas szószólója.

A Lightning Labs egy magántulajdonban lévő vállalat, amelynek székhelye a kaliforniai San Franciscóban található. A nyilvános nyilvántartások szerint a társaság 2016-ban alakult.

Elizabeth Stark, a Lightning Labs vezérigazgatója a KryptoMoney-on keresztül

Elizabeth Stark, a Lightning Labs vezérigazgatója a KryptoMoney-on keresztül

A Lightning Labs a Lightning Network fejlesztésében a legtávolabbi. Platformjuk már bétatesztelés alatt áll, és a Bitcoin Mainnet használatát látják.

A platform nem tökéletes, és a felhasználókat figyelmeztetik, hogy a platformjuk elkészültéig ne küldjenek nagy mennyiségű BTC-t. Ettől a ténytől függetlenül a Lightning Labs hálózat lenyűgöző mértékű globális alkalmazást tapasztal.

ACINQ – Eclair (Scala)

Az ACINQ fejlesztőcsapata szintén fontos szerepet játszik a Villámhálózat fejlesztésében. Az ACINQ létrehozott egy Lightning protokollt kifejezetten az Eclair néven ismert hálózatra. Ez a Scala programozási nyelv felhasználásával történt, szemben a Lightning Network GO programozási nyelvével.

A francia székhelyű ACINQ-t 2014-ben alapították BTC szolgáltatási üzletágként. Az ACINQ akkor került címoldalra, amikor ők lettek az első fejlesztői csapat, amely az év elején kiadta a mobil villámhálózati pénztárcát. Az Eclair pénztárca hatalmas előrelépést jelentett a könnyű használat terén, de csak egy hét működése után a cég kénytelen volt függessze fel a projekt, mivel a titkos kulcsok elvesztése után a kódoláshoz nem sikerült hozzáférni.

Elements Project – C-Lightning

Az Elements Project fejlesztői csoportja a GitHub programozók hálózata, amely aktívan dolgozik a Lightning Network protokoll C-Lightning változatán.

Az Elements Project elsősorban a vállalati oldalláncok létrehozására összpontosít, amelyek működhetnek a Villámhálózat ökoszisztémájában. Ez a koncepció elősegítheti a BTC további nagyszabású elfogadását, mivel a vállalatoknak nagy hasznukra válna egy ilyen rendszer.

A villámhálózat aggályai

A villámhálózat iránti igény nagyon reális a kriptotérben, de még mindig vannak olyan aggályok, amelyekkel foglalkozni kell a nagyszabású elfogadás előtt. A világítási hálózat jövőbeni központosításának lehetőségeivel kapcsolatos aggályok nagyon igazi.

Már számos elterjedt fizetési csatorna kezdi befolyásolni a hálózatot. Ha nem foglalkoznak velük, a felhasználók lényegében csak a BTC hálózat kereskedési díjait és a fizetési csatorna hosztjainak díjait jelentenék; egyáltalán nem az, amit eredetileg erre a technológiára terveztek.

A jövő fényes lehet

Ha az LN fejlesztői képesek időben megoldani ezeket a kérdéseket, akkor pontosan azok lehetnek, amelyeket a kriptográfia keres. A Bitcoin nem az egyetlen kriptográfia, amely a Világítási Hálózat felé néz, mivel a Stellar is bejelentette, hogy megvalósítja a munkálatokat. Úgy tűnik, mintha a Villámhálózat itt lenne, hogy maradjon.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map